A lényeg

A közbeszéd kevéssé alapoz a számszerű tényekre, sokkal inkább az érzelmekre. Legyen ez a blog egy kísérlet arra, hogy a mindannyiunkat érintő társadalmi és gazdasági kérdések vitáját visszatereljük az ész és érvek világába.

Már megírtam...

Majd megírom...

Új kommentek

Napi "Mennyi is az annyi?": GDP

2011.09.11. 04:30 | numberhunt | Szólj hozzá!

Magyarország gdp-je, azaz megtermelt jövedelme úgy jön össze, hogy mindenki - beleértve az újszülötteket is, hiszen lehetnek tőketulajdonosok akár -, havonta termel kb. 235eHUF jövedelmet. Ebből 120e az államhoz kerül (adók - aki azt hiszi, hogy nem adózik, az is fizet áfa-t, vesz lottót stb. -, járulékok formájában), amit szét is oszt (fizeti a rendőrt, tanárt stb., építi az utakat, felszedi a szemetünket stb.), 115e közvetlenül piaci csatornán jut mindenki zsebébe. És közvetett módon a 120e-ből is kapunk vissza (eü, oktatás, rendvédelem stb., segélyek, járadékok). Ha szerinted ezek a számok a te ismerősi körödben nem így alakulnak, akkor felfedezted a jövedelem-aránytalanság és a jövedelem-koncentráció meglétét.

Helyes, hogy az állam 50% felett rendelkezik? Ok vagy okozat, hogy ragaszkodunk az atyáskodó államhoz? Nem volna jobb egy kisebb állam, és több közvetlen zsebben maradó jövedelem, amivel mindenki szabadon élhet? Nem kellene újragondolni a jövedelemelosztást?

Ha valaki havi 235eHUF bruttó jövedelemnél többel rendelkezik (ebbe bele kell érteni minden pénzbeli és nem pénzbeli állami juttatást is, így különösen az ingyenes eü. és oktatás igénybevett szolgáltatásait), akkor ő "elvesz" másoktól, míg azok, akik 235e alatt maradnak, hozzájárulnak mások jólétéhez.

Nagyon nehéz valós értéken figyelembe venni az állami szolgáltatások értékét a mindennapokban. Az emberek nem is vesznek tudomást arról, hogy minden pillanatban éppen mennyit költ rájuk az állam (közlekedés, közvilágítás, parkosítás, színházfenntartás, MTI, MTA, m1, m2 :) stb.). És mivel a mindenkori állam eljárói nem fordítottak figyelmet arra, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy mi mennyibe kerül, azt hisszük, hogy minden "ingyen" van, ezért ezekből az "ingyenes" javakból egyre többet és többet követelünk: legyen mindenkinek ingyen a felsőoktatás, legyen több a nyugdíj, jusson több szakorvos stb. végtelen az igénylista. De nincs - és nem is lesz - rá pénz. Amit a jóléti állam túlhajszolásával követelünk az a kommunizmus lenne (leegyszerűsítve: mindenkinek alanyi jogon minden jár, amire kedve támad).

Talán könnyű belátni, hogy hibás az államtól egyre többet várni. Sokkal inkább vezet eredményre, ha szűkebb-olcsóbb állam mellett, többet hagyunk az egyéneknek (persze felelősségből is!), és fellépünk a jövedelem-koncentráció ellen. Igen, szalonképesen fogalmazva: a gazdasági elit vállaljon nagyobb felelősséget a közép- és alsóosztályért, durvábban fogalmazva jövedelmet kell elvonni az átlag feletti, vagyonos rétegtől. Ezért elhibázott az egykulcsos szja, a vagyonadó halogatása, fizetős közszolgáltatások kiterjesztésének elodázása. Bárki bármit mond, nehéz más utat elképzelni, mint a felhalmozott vagyonok bevonását a társadalmi felelősségvállalásba. Fájni fog. Vagy a leszakadó rétegek teljesen magukra maradnak. Az is fájni fog. Államosítás (finoman: új közterhek bevezetése) vagy éhséglázadás?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://numberhunt.blog.hu/api/trackback/id/tr303217181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása